Historien bag
Begyndelsen
Gennem de seneste år har Team Saxo Bank og virksomheden bag holdet - Riis Cycling A/S - gennemgået en markant udvikling. Sportsligt og virksomhedsmæssigt er der sket meget, siden efteråret 1996, hvor de første spadestik blev taget til det, der i tre år i træk fra 2005 til 2007 har placeret teamet som nummer ét på verdensranglisten for professionelle cykelhold og en virksomhed, som i 2003 vandt erhvervsmagsinet Børsens Gazellepris.

Bjarne Riis overtog holdet og virksomheden i 2000 og har siden da stået i spidsen for hele projektet, som stadigvæk bliver udviklet ud fra hans visioner og idéer. Senest med lanceringen af en distributions-sektion som en del af organisationen.

Siden starten har virksomheden haft hovedsæde i Herning, men i vinteren 2003 flyttede Riis Cycling A/S til Lyngby nord for København. Virksomheden beskæftiger i alt omkring 60 medarbejdere, og det nye hovedsæde er i fremtiden base for en lang række nye, forretningsmæssige tiltag samlet under Riis Cycling A/S.

De første sejre
Sportsligt har de sidste ni sæsoner budt på flere store sejre. I 2001 fik Laurent Jalabert for alvor sit folkelige og resultatmæssige gennembrud i Tour de France med det daværende Team CSC Tiscali. Med to etapesejre og som vinder af bjergkonkurrencen var holdet og Jalabert i særdeleshed, et af løbets stærkeste indslag.

Året efter genvandt Jalabert den prikkede trøje, og inden da havde holdets nye satsning, Tyler Hamilton, kæmpet om den sammenlagte sejr i Giro d'Italia. Under Bjarne Riis' vejledning blev amerikaneren omskolet fra at være Lance Armstrongs vigtigste hjælperytter til en af sportens stærkeste etapeløbsryttere. Med en etapesejr og en samlet andenplads i Giro'en var fundamentet lagt til en Tour de France-satsning, som året efter for alvor slog igennem.

Side om side med holdets anden etapeløbstrumf, Carlos Sastre, og nyindkøbte Peter Luttenberger, grundlagde Hamilton en solid sejr i holdkonkurrencen i 100 års udgaven af Tour de France. Undervejs hentede Team CSC sensationelt tre etapesejre, og var et af løbets dominerende hold. Efter en kriseramt start med Tyler Hamiltons brækkede kraveben, rejste holdet sig til et historisk succesridt.

Holdet opnåede tillige stor succes i de prestigiøse klassikere. Jalabert vandt Clasica San Sebastian både i 2001 og 2002, hvorefter han sluttede sin fænomenale karriere hos Team CSC.

Jakob Piil vandt sit første World Cup-løb i 2002-udgaven af Paris-Tours, og i foråret 2003 vandt Tyler Hamilton Liège-Bastogne-Liège ovenpå en formidabel holdpræstation. Det var samtidig afsættet til en særdeles sejrrig sæson. 23 sejre blev det til i alt i 2003.

Den første podieplacering i Tour de France
I 2004-sæsonen blev der igen lagt et stykke til både ambitioner og præstationer. Med en konstant pointhøst sæsonen igennem, var holdet særdeles tæt på at slutte året som nummer et på verdensranglisten. Med meriterende sejre i Tour Méditerranéen, Paris-Nice og Criterium International etablerede holdet sig som forårets hold, og selvom det ikke lykkedes at hente en triumf i klassikerne, tog holdet en solid føring på ranglisten op til Tour de France.

Traditionen tro blev verdens største cykelløb til et eventyragtigt jubelridt for Team CSC. Ivan Basso og Carlos Sastre gik forrest for holdet i den samlede stilling og sikrede samtidig Team CSC's første podieplacering til Ivan Basso, som kronede et stort Tour de France med en historisk sejr i Pyrenæerne. Eksperterne kunne nemt blive enige om, at Team CSC var det mest markante hold i Tour de France 2004.

I ugerne efter Tour'en holdt Team CSC det høje niveau og fortsatte sejrsstimen: Post Danmark Rundt, LUK-Challenge og en imponerende bronzemedalje til Bobby Julich ved OL i Athen var blandt de største højdepunkter i sensommeren.

Det bedste hold i verden for første gang
Med et rekordstort antal sejre i 2005 sæsonen kunne Team CSC slutte et suverænt cykel-år med en førsteplads på verdensranglisten. Et stort og langsigtet mål blev nået, og med 54 sejre havde Team CSC og Riis Cycling A/S indtaget en nøgleposition i professionel sportsledelse på verdensplan. Minutiøs planlægning, teknologisk nytænkning, holdånd og en exceptionel bred trup var grundstenene til den succes, der talte nogle af sportens vigtigste, prestigiøse trofæer: Ivan Basso andenplads i Tour de France, to gule førertrøjer, en lyserød, Carlos Sastres tredjeplads i Vuelta a España, etapesejre i alle tre store rundture, Bobby Julichs sejr i Paris-Nice var blandt højdepunkterne i et fænomenalt år, der pegede frem mod et stort 2006.

Store klassikersejre
2006 førte da også til en ny sejr i den samlede ProTour og sejrsrækken nåede op på 51 som året skred frem. Fabian Cancellara vandt både Paris-Roubaix og verdensmesterskabet i enkeltstart, mens Fränk Schleck kørte med sejren i Amstel Gold Race og den legendariske Tour de France-etapesejr på toppen af Alpe d'Huez på vej mod et personligt resultat som nummer tre på ProTour-ranglisten.

Derudover vandt Ivan Basso Giro d'Italia, og Jens Voigt tog en etapesejr i Tour de France samt ikke færre end tre etapesejre og den samlede sejr i Deutschland Tour. Endelig må det ikke glemmes, at Carlos Sastre gennemførte alle tre Grand Tours og sågar blev nummer tre i Tour de France og nummer fire i Vuelta a Espana.

Et fantastisk 2007
Disse statistikker forbedrede Sastre i 2007, hvor han blev nummer fire i Tour de France og nummer to i et Vuelta a España, som alle roste ham for at have været den store nydelse i, takket være hans store angrebsiver løbet igennem.

Tidligere på året havde Stuart O'Grady fejret karrierens største triumf med sejren i Paris-Roubaix, og Jens Voigt genvandt på fornem vis Deutschland Tour. De helt store gennembrud stod Andy Schleck og Chris Anker Sørensen for. Schleck fik en formidabel andenplads i Giro d'Italia og Sørensen en sjetteplads i Deutschland Tour og Top-20 i Vuelta a España.

Endelig kørte Fabian Cancellara en række uimodståelige løb, som bl.a. sikrede ham syv dage i gult i Tour de France samt en ny VM-guldmedalje i enkeltstart. VM gav endvidere en sølvmedalje til Alexandr Kolobnev i linieløbet.

Team CSC – Saxo Bank vinder Tour de France
I 2008 blev en ny streg tegnet i sandet, da CSC besluttede at stoppe som sponsorer efter sæsonen. I junitrådte Saxo Bank derfor til som nye sponsorer. I første omgang som co-sponsor sammen med CSC i anden halvdel af 2008-sæsonen og fra 2009 som enlig hovedsponsor for det der til den tid skal hedde Team Saxo Bank.

Allerede tidligt i 2008-sæsonen lod holdet ingen i tvivl om, at de ville køre stærkt igen. Fabian Cancellara var forårets største rytter med sejre i Monte Paschi Eroica, Tirreno-Adriatico og Milano-Sanremo, og Jens Voigt fulgte op med karrierens fjerde samlede sejr i Critérium International, mens Kurt-Asle Arvesen vandt E3 Prijs Vlaanderen og Karsten Kroon Rund um den Henninger Turm.

Men den allerstørste sejr - ikke bare i sæsonen 2008, men i hele holdets historie - kom i sommeren 2008, da en helt igennem fantastisk holdindsats førte Carlos Sastre til den samlede sejr i Tour de France, Andy Schleck til den hvide trøje i Touren og holdet til sejren i holdkonkurrencen efter tre etapesejre undervejs.

Anden halvdel af 2008-sæsonen gav bl.a. en OL-guldmedalje i enkeltstart og bronzemedalje i linieløbet til Fabian Cancellara. Matti Breschel fulgte op med en sejr på sidste etape i Vuelta a España og bronze ved VM, mens Carlos Sastre kørte på podiet med tredjepladsen i Vueltaen. Samlede sejre i Tour de Pologne til Jens Voigt og Herald Sun Tour til Stuart O'Grady førte holdet op på 48 sejre i alt i 2008.

Nye ryttere træder i karakter
Rytterne fra Team Saxo Bank, var også i 2009 tidligt i form. JJ Haedo vandt en flot etapesejr i Tour de San Luis, mens Fabian Cancellara viste sin styrke på prologen i Tour of California.

Da forårsklassikerne nåede til Ardennerne, var det med Andy Schleck i absolut topform. Efter et meget flot løb, kunne han strække armene i vejret, som vinder af Liege-Bastogne-Liege.

Forsommeren så en ny stjerne blinke på Team Saxo Bank holdet, da Jakob Fuglsang overraskende vandt den stærkt besatte Tour of Slovenia. Senere samme år, skulle Jakob vise, at sejren i Slovenien ikke var nogen tilfældighed, da han gentog sejren fra 2008 i Danmark Rundt.

Med sine knusende sejr i Tour de Suisse, viste Fabian Cancellara at formen var, hvor den skulle være inden Tour de France. Det kom derfor ikke som nogen overraskelse, da Fabian vandt prologen i Tour de France.

Et af årets højdepunkter set fra et dansk synspunkt, var da Nicki Sørensen vandt 12 etape i Tour de France. Efter et langt udbrud sagde han farvel til sine følgesvende, og kørte alene over målstregen.
På 17 etape kom Alberto Contador, Andy Schleck og Fränk Schleck alene til mål, og i spurten var Fränk den stærkeste og vinder en af karrierens flotteste sejre.

Med tre etapesejre og Andy Schlecks samlede andenplads, var Team Saxo Bank igen med til, at dominere årets største cykelløb, Tour de France.
I sensommeren var Team Saxo Banks ryttere igen i topform, med sejre til Jakob Fuglsang i Danmark Rundt, VM i enkeltstart til Fabian Cancellara og Chris Anker Sørensen afsluttede sæsonen med at vinde Japan Cup.

Team Saxo Bank står efter ni sæsoner i konstant og målrettet udvikling foran nye, store udfordringer, der ikke mindst sigter mod en ny sejr i Tour de France og en klar og tydelig ambition: Altid at blive bedre!
 


© 2011 Riis Cycling A/S - Firskovvej 36 - DK-2800 Kgs. Lyngby Fax +45 9716 8480 - CVR: 20300345 - Kontakt Riis Cycling    
Alle billeder © tdwsport.com