NYHEDER
© Tim De Waele
Par nummer syv rykker op

[03.12 17:01] To af de nye ryttere på Bjarne Riis' cykelhold i 2009 kender hinanden en del bedre end de fleste: Det nuværende "Par nummer syv" fra vinterbanerne er en del af det hold, der skal erobre landevejene i de kommende år, hvor de rykker frem fra deres kontinental-hold til pladser på verdens bedste cykelhold.

Rytterne i det største danske vinterbanepar er, som det vil være de fleste bekendt, Alex Rasmussen og Michael Mørkøv. De har været holdkammerater masser af gange på landshold og på bane, men nu skal de også til at være faste holdkammerater på asfalten rundt omkring i verden.

"Det glæder vi os selvsagt til. Det bliver et spændende nyt kapitel," siger de to olympiske sølvvindere i holdforfølgelsesløb samstemmende.

Inden Rasmussen og Mørkøv kommer igang på landevejen igen skal de dog køre sæsonen på bane færdig. Torsdag i denne uge har de et parløb i Ballerup, og 11.-16. december gælder det 6-dagesløbet i Zürich. Mellem jul og nytår køres der d. 26. og 28. julestævne i hhv. Dortmund og Ballerup.

I januar skal duoen være med til holdets træningslejr på Mallorca, men Rasmussen og Mørkøv skal lidt tidligere afsted.

"Vi kommer derned noget tidligere, fordi vi tager afsted sammen med banelandsholdet, så vi bliver bare dernede og slutter os til resten af holdet, når de kommer senere i januar. Og efter træningslejren kører vi så 6-dagesløb i Berlin og København," forklarer Mørkøv, der er den mest snakkesalige af de to.

Efter Københavns 6-dagesløb skal parret direkte til Californien for at deltage i holdets næste træningslejr tæt ved den amerikanske vestkyst.

"Vi får en god forberedelse med alle 6-dagesløbene, træningslejrene og et landevejsløb eller to frem mod VM i holdforfølgelsesløb på bane til marts. Så må vi se, hvor godt vi er kørende, og om vi kan komme på holdet," siger Rasmussen beskedent.

Hvis ikke der sker noget uventet, så kører både Mørkøv og Rasmussen såvel parløb som holdforfølgelsesløb ved VM i marts, men herefter er det 100 % på landevejen, det foregår. Der er EM på bane til oktober, men det er slet ikke noget, der fokuseres på fra danskerduoen.

"Efter VM er det kun landevejen vi fokuserer på. Der kan godt blive nogle 6-dagesløb næste år på bane, men det er ikke noget, vi tænker mere på efter VM. Det bliver kun som noget opvarmning til landevejssæsonen i så fald. Så det er landevejen fra april af," slår duoen fast.

Løbsprogrammet på landevej har hele holdet i grove træk fået planlagt frem til maj måned i forbindelse med den nys overstående team træningslejr.

"Jeg har fået et rigtigt godt løbsprogram, hvor jeg får mulighed for at vise, hvad jeg kan. Mest af alt glæder jeg mig til at køre de små etapeløb, hvor man kan få en masse erfaring og lære holdkammeraterne godt at kende," siger Mørkøv.

"Vi har stort set samme program, og jeg er enig i, at det er godt, vi har så mange etapeløb på programmet," tilføjer Rasmussen.

På landevejen er der ingen tvivl om, at det indtil videre er Rasmussen, der har lavet flest resultater, især via sine eminente sprinteregenskaber, der fx kastede ikke mindre end fire etapesejre af sig i Tour of Qinghai Lake i Kina i sommer. Men også enkeltstarterne har Rasmussen vist klasse i.

"Jeg vil virkelig gerne forsøge at arbejde meget med mine korte enkeltstarter og prologer. I op til cirka 15 kilometer lange enkeltstarter har jeg lavet gode resultater - bl.a. i Danmark Rundt 2006," konstaterer Rasmussen, som derfor glæder sig over, at han og Mørkøv skal arbejde tæt sammen med enkeltstartseksperten Bradley McGee i det daglige.

Mørkøv vandt i år en etape i Giro del Capo, men har derudover andenpladsen i U/23 Ronde van Vlaanderen 2007 som sit mest markante landevejsresultat.

"Lige præcis Ronde van Vlaanderen er da et af de løb, jeg drømmer om at komme til at køre en dag, men der er så mange gode ryttere foran én, så derfor er det realistiske mål nu at køre nogle af de mindre løb, og på længere sigt så at komme til at køre nogle semiklassikere, og på rigtig lang sigt kommer så klassikerne og måske Tour de France," siger Mørkøv.

Da Rasmussen excellerede med sine mange sejre i Tour of Qinghai Lake var det Mørkøv, der var leadout man for banemakkeren, og det kommer man nok til at se igen i 2009.

"Jeg er rimeligt hurtig, men ikke så god til at være der til sidst, at jeg selv kan fungere som sprinter. Både fordi jeg er en smule bange for det, der sker til sidst i massesprinterne, men også fordi jeg mangler den sidste power til at være der de sidste 200 meter. Men jeg har kørt rigtigt mange spurter for andre ryttere - også på Team GLS," fortæller Mørkøv. 

Flere nyheder

Flere interviews

Flere pressemeddelelser


© 2012 Riis Cycling A/S - Firskovvej 36 - DK-2800 Kgs. Lyngby Fax +45 9716 8480 - CVR: 20300345 - Kontakt Riis Cycling    
Alle billeder © tdwsport.com